Friday, February 14, 2014

2014

Al-kisah...lama sudah tidak membuat sebarang coretan tinta ke atas blog aku neh....tapi aku rase masih tak berhabuk lagi blog nih tak cukup setahun pun lagi aku tinggalkan ia...dah masuk tahun baru walaupun bukanlah baru sangat dah...dah masuk pertengahan februari. Macam-macam benda berlaku ke atas aku biarpun tahun 2014 nih masih lagi baru....macam manapun hidup ini harus diteruskan..ada masa kita akan rasa kita di puncak dunia ada masa kita rasa kita akan berada di bawah tanah..hehhehe aku ngarut jerk. So, sentiasa bersyukur dimana takuk pun aras hidup kita. 

Bila kita rasa susah, ada lagi orang susah daripada kita. Always keep smiling...yang mana masih lagi mencari kerja teruskan usaha anda mencari kerja, jangan sesekali putus asa...sebab aku dulu pun macam korang, kesana dan kemari bagai orang gila mencari kerja, don't lost your hope...rahmat Allah itu besar, begitu juga dengan rezeki. Yerk, sampai satu tahap mesti korang rasa nak putus asa kan......tapi jangan mengalah, graduan sekarang memang perlu tabah cari keja. Nasihat aku, sekiranya korang masih tak dapat kerja yang korang idam-idamkan kerja dulu as pembantu kedai ka yang range gaji dalam rm500-rm600 hinggit jerk dulu, sebab aku dulu lepas jerk grad keje kedai roti yang gaji nyerk rm16 sehari.

Aku keje tak lame pun 3 bulan tak silap aku......jangan buang masa anda para graduan...tiada masa nak relaks2...tambahx2 yang memang ada hutang dangan PTPTN macam aku.......lepas jerk aku keje kedai roti, bermulalah perjalanan hidup ku sebagi perantau satu Malaysia....memang tak dinafikan didup aku lepas keje kedai roti tuh agak kelam-kelibut sedikit, tapi bila dikenang semula itu adalah pengalaman hidup....selamat tahun baru dan jangan lupa buat impian dah tuh tampal kat dinding dalam bilik besarx2.....aku gerenti impian korang akan tercapai dengan izin Allah....banyak benda aku tulis tampal kat dinding tercapai walaupun tak semua, ini kisah benar.......dan pedulikan cakap orang di sekeliling anda yang tak pernah puas hati dengan anda....sekian terima kasih. 

No comments: