Sunday, February 16, 2014

hari ini picnic for 2

Hari ini picnic for 2...sebab cousin aku lagi sorang sudah kahwin jadi group kita tinggal 2 orang jah...rasa jugaklah kehilangan tuh...sedih2......tapi takpe, makanya percutian aku ke manjung 2 hari satu malam seronok jugak...xlah aku buhsan dok rumah jah hari minggu..ramai jugak orang mandi kat Telok Batik, tapi aku mandi dalam sejam gituh pastu terus naik pasal badan dah gatal2 and panas...then balik umah cousin aku aku tidor jap then gerak balik rumahler pasal esok nak keje...kalau ikut hati aku nak jerk aku buat giler p keje dari manjung...aje giler bak kate orang kuala kangsar.

Balik rumah tengok the return of superman kat KBS jap, then solat asar. After solat asar aku buat laksa. Alhamdullillah sedap. So, ini resepi laksa sesuai untuk dimakan untuk suami isteri baru berkahwin, pasal aku buat sikit jah dengan 4 ekor ikan sardin jerk...bukan apa aku x nak membazir makanan. 

LAKSA CEPAT & MUDAH

BAHAN-BAHAN

4 EKOR IKAN SARDIN SEDERHANA BESAR

2 ULAS BAWANG PUTIH

3 ULANG BAWANG MERAH

SEDIKIT BELACAN(DALAM SATU SUDU TEH GULA)

DAUN KESOM

3 KEPING ASAM GELUGOR/KEPING

2 SUDU BESAR CILI GILING

1 SUDU BESAR OTAK UDANG

1/2 KUNTUM BUNGA KANTAN

CARA-CARA

1. Rebus ikan sardin sehingga masak tapi jangan masak sampai isi ikan terpisah dengan tulang, just bila tengok ikan tuh macam dah pucat segera tutup api. Kemudian asingkan isi ikan daripada tulangnya dan ketepikan. Tulang ikan tadi dikisar bersama air lebihan rebusan ikan tadi kemudian tapis. Isi ikan tadi juga perlu dikisar bersama air rebusan ikan kemudian ketepikan.

2. Masukkan bawang merah, bawang putih, otak udang dan belacan yang sudah dikisar serta cili giling ke dalam periuk. Masak sehingga bau cili naik. Kemudian, masukkan isi ikan yang telah dikisar beserta air rebusan ikan, asam keping dan bunga kantan. Tunggu sehingga kuah laksa menggelegak dan perasakan dengan garam. 

3. Akhir sekali masukkan daun kesom. Dan yang lain-lain tuh korang mesti pandai punyerk, rebuslah laksa potong sayur mayur dan rebus telur. Maka, sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba.....pasti sedap, Sorry gambar takde...aku tak snap pun tadi...huhuhhhuhhh  

No comments: